Skip to main content

Møt en snekker

Lærling | Nordvestvinduet AS

Erdi Seltene Mehari

Erdi Seltene Mehari (21) har siden august i fjor hatt lærlingkontrakt ved trevarebedriften Nordvestvinduet AS på Almenningen i Nordfjord. Han tar fagbrev som CNC-operatør, og ønsker seg en yrkeskarriere innen trevarebransjen.

– Jeg har kommet til en bransje jeg ønsker å være en del av
Erdi Seltene Mehari (21) har siden august i fjor hatt lærlingkontrakt ved trevarebedriften Nordvestvinduet AS på Almenningen i Nordfjord. Han tar fagbrev som CNC-operatør, og ønsker seg en yrkeskarriere innen trevarebransjen.

– Mine videre planer er veldig oversiktlige. Først skal jeg fullføre fagbrevet mitt, så skal jeg fortsette som CNC-operatør, og etter det vil jeg gjerne fortsette å jobbe innen trevarebransjen. Jeg liker meg her.
Etter at Erdi Seltene Mehari (21) hadde gått Vg1 Teknologi- og industrifag og Vg2 industriteknologi ved Eid videregående skole i Nordfjordeid, ville han gjerne ta steget videre til en spesialisering innen CNC-operatørfaget.
CNC er en forkortelse for Computer Numerical Control, og betyr at CNC-operatøren bruker datamaskiner for å styre mekaniske maskiner som kan forme ulike materialer og lage komplekse deler i en automatisert produksjon.
– Jeg begynte som CNC-lærling ved Nordvestvinduet AS i august i fjor, og det trives jeg veldig godt med. Her skal jeg være i to år for å få fagbrev som CNC-operatør.
Nordvestvinduet AS omsatte i 2020 vinduer, vindusdører og fasadeelementer for nærmere 130 millioner kroner. Nordfjordbedriften har tett på 100 ansatte, og hovedvirksomheten ligger fortsatt der gründereventyret startet for snart 65 år siden.
– Det er en times kjøretur fra Nordfjordeid til bygda Almenningen, der Nordvestvinduet ligger. Da jeg fikk lærlingkontrakt hos Nordvestvinduet, bestemte jeg meg for å flytte til Måløy. Det gir en god del kortere reisetid til jobben, sier 21-åringen.
– Her lærer jeg stadig nye ting. Hele tiden, egentlig. Jeg tar del i en produksjon som ender opp i et ferdig produkt, og når det skal produseres nye ting, så er dette en ekstra spennende prosess å være med på, sier Erdi.
– I tillegg liker jeg godt å jobbe med treet som materiale. Summen av alt dette gjør at jeg gjerne anbefaler andre ungdommer å utdanne seg til en jobb innen trevarebransjen, og da er det å være lærling en veldig fin måte å lære seg faget og bransjen på.

Lærling | Bico bygg og innredning AS

Henrik Sommerset

Henrik Sommerset (19) er godt i gang med tredje året som lærling ved Bico bygg og innredning AS i Kristiansand. Til våren får han svennebrevet innen møbelsnekkerfaget.

Henrik Sommerset (19) er godt i gang med tredje året som lærling ved Bico bygg og innredning AS i Kristiansand. Til våren får han svennebrevet innen møbelsnekkerfaget.

– Yrket er kjempebra, men utdanninga er litt vanskelig å finne
– Å være møbelsnekker er et veldig spennende yrke, men det er for vanskelig å finne fram til hvordan man skal bli det. Jeg tror mange flere ungdommer kunne tenkt seg å bli snekker, men utdanningsmulighetene på de videregående skolene er litt komplisert og forvirrende.

Dette sier Henrik Sommerset (19), som er godt i gang med tredje året som lærling ved Bico bygg og innredning AS i Kristiansand. Til våren får han svennebrevet innen møbelsnekkerfaget.

– Jeg har likt å forme og lage ting så lenge jeg kan huske. Likevel valgte jeg studiespesialiserende retning da jeg begynte på videregående, kanskje fordi alle andre gjorde det. Men jeg skjønte ganske fort at det var feil for meg, så jeg fikk heldigvis skiftet over til treteknikklinja.

Henrik mener utdanningsløypen er for uklar hvis man skal velge snekkerfaget, at ordene og begrepene som brukes skaper forvirring og uklarheter, og at dette fort kan føre til at ungdommene velger vekk snekkerfaget, uten at de sjøl har blitt skikkelig kjent med faget og yrkesmulighetene.

– Det er ikke god nok og enkel nok informasjon, slik det er nå. Og dermed er det lett for at bransjen og skolene bommer med kommunikasjonen overfor ungdommer og yngre folk. Det er litt dumt, for dette er et givende yrke som veldig mange vil trives i, mener Sommerset.

– Det er et praktisk yrke der man får jobbe med hendene og skape ting, der det er gode muligheter for å være med i hele produksjonen fra planlegging til ferdig produkt. Og det gir jo også muligheter for at man kan begynne å tjene egne penger ganske tidlig i utdanningsløpet.

For Henrik sin del hadde han ikke en gang hørt om treteknikklinja da han lurte på hvilken retning han skulle velge på videregående skole.

– Det er kanskje lett å tro at vi ungdommene ikke henger med i den informasjonen som blir gitt. Men jeg tror altså at problemet heller ligger i kommunikasjonen, i ordene og begrepene som brukes, og at i sum så blir dette forvirrende for ungdommene, mener Henrik.

– Vi hørte om bygg og anlegg da vi gikk på ungdomsskolen, og så nok for oss en tømrer eller en murer, eller noe i den retningen. Og samtidig er det mange av gutta som ikke kjenner seg helt igjen i begrepene design og interiør, de tror det er noe som passer best for jentene.

– Så igjen, jeg tror at noe av det viktigste vi må gjøre for å rekruttere unge folk til snekkeryrket, det er å synliggjøre bransjen og samtidig rydde opp i kommunikasjonen rundt utdanninga til snekkeryrket, mener Henrik Sommerset.

– Jeg tror det er mange flere ungdommer som kunne tenkt seg inn i snekkeryrket enn de som faktisk gjør det, sier Henrik Sommerset.

Treteknikk (2. året) / utplassering | Åssiden vgs / Møbelsnekkerne AS

Adrian Nedberget

Adrian Nedberget (17) går 2. året på Åssiden videregående skole i Drammen og er utplassert hos trevarebedriften Møbelsnekkerne AS i Hokksund.

Adrian Nedberget (17) går 2. året på Åssiden videregående skole i Drammen og er utplassert hos trevarebedriften Møbelsnekkerne AS i Hokksund.

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage ting, og nå er jeg på rett sted
– Du har staket ut kursen inn mot snekkeryrket, Adrian Nedberget (17). Hvor langt har du kommet nå?

– Nå går jeg treteknikk og 2. året på Åssiden videregående skole i Drammen. En del av tida skal jeg da være ute i en trevarebedrift, og for min del er det hos Møbelsnekkerne AS i Hokksund. Jeg synes dette virker veldig interessant, jeg har alltid likt å jobbe praktisk og å lage ting, og det får jeg gjort nå.

– Hvordan blir løpet ditt videre?
– Aller først skal jeg fullføre det året jeg er inne i nå, og fra neste år håper jeg å kunne være snekkerlærling i bedriften. Jeg har fått gode signaler fra Møbelsnekkerne AS om at jeg får fortsette der, og det er jeg veldig glad for. Det betyr i så fall at de to neste årene blir i Hokksund for min del.

– Hvorfor siktet du deg inn på snekkeryrket?
– Det går nok mest på det å kunne jobbe praktisk og kreativt, det å skape og lage ting. Det har jeg alltid likt. Når du er snekker så er du i et yrke der du får mulighet til å lage mye fint. Det er en type jobb som jeg tror mange vil trives veldig godt i, så jeg har ingen problemer med å anbefale snekkeryrket overfor andre ungdommer. Det har jeg forresten gjort mange ganger, allerede.

– Er det mange ungdommer som er nysgjerrige på snekkeryrket?
– Det har jeg inntrykk av at det er, og jeg tror at potensialet er enda større. Det er mange som ikke veit forskjellen på snekker og tømrer, men når de først skjønner forskjellen så tror jeg mange er veldig positive til å velge snekkeryrket.

– Det er litt av det samme når det gjelder snekkerutdanninga også. Det er litt vanskelig for ungdommene å skjønne hvilke linjer man skal velge for å bli snekker, og mange har kanskje ikke hørt så mye om hva en snekker gjør heller. Men når de først har begynt med det, så er det mange som liker seg skikkelig godt, og som dermed også varmt kan anbefale snekkeryrket overfor andre ungdommer.

Lærling | Råde Innredning

Oda Stallemo Isberg

Oda jobber som lærling hos Råde Innretning. Hun er fornøyd i en liten bedrift hvor hun ofte blir brukt for å løse bedriftens utfordringer.

Oda jobber som lærling hos Råde Innretning. Hun er fornøyd i en liten bedrift hvor hun ofte blir brukt for å løse bedriftens utfordringer.

Jeg heter Oda, er 18 år og har vært lærling i 6mnd hos Råde Innredning i Råde Østfold.

Her lager å reparerer vi alt fra kjøkkeninnredning til gyngehest hvis det er det du vil ha.

Råde Innredning er en liten bedrift og jeg har den glede å jobbe sammen med to herlige kæller.

Arbeidsoppgavene mine er veldig variert og det hender jeg får jobber som ikke “passer” våre maskiner, da gjelder det å tenke nytt!

Oda på jobb viser stolt frem sitt arbeid.

Trevaresnekker | NorDan AS

Svein Bjarte Lindeli

Svein Bjarte jobber hos NorDan AS som trevaresnekker. Når han ikke snekrer er han også arbeidsoppgaver som inkluderer lager- og logistikkarbeid.

Svein Bjarte jobber hos NorDan AS som trevaresnekker. Når han ikke snekrer er han også arbeidsoppgaver som inkluderer lager- og logistikkarbeid.

Mitt navn er Svein Bjarte. Jeg er 20 år gammel og nyansatt hos NorDan AS. Jeg gikk 4 år som lærling før jeg fikk mitt fagbrev som trevaresnekker*.

NorDan driver med dør- og vindusproduksjon og satser på nye løsninger og miljøvennlige produkter.

I min hverdag styrer jeg et kappeanlegg som kapper materialer opp til serier/ordrer. Utenom dette så er jeg med på logistikken som innebærer å laste av materialer fra lastebiler og ha kontroll på hva som er på lager.

Møbelsnekkerlærling | Minde Snekkeri AS

Charlotte Fosse

Charlotte fra Bergen jobber som lærling hos Minde Snekkeri AS og er glad for en jobb med nye utfordringer hver dag.

Charlotte fra Bergen jobber som lærling hos Minde Snekkeri AS og er glad for en jobb med nye utfordringer hver dag.
- Mitt navn er Charlotte, jeg er 20 år og bor i Bergen.

Jeg går i lære som møbelsnekker hos Minde Snekkeri AS. Det er et veldig spennende og lærerikt yrke. Det jeg liker best ved jobben er at jeg får brukt kreativiteten min og hendene mye. Det er så og si aldri en maken dag på jobb, med mye varierte oppgaver både på verkstedet og ute på montering.

Det er kjekt med litt utfordringer også, og ikke minst å se hvor mye ulikt man kan få ut av et stykke trebit.

Hvis du er lei av å sitte i ro og glad i en variert hverdag med mye håndarbeid, kan jeg garantere deg at du vil like dette!

Charlotte på jobb hos Minde Snekkeri

Teamleader Spileavdelingen | Modulvegger AS

Marius Enger Sæthre

Marius tok svenneprøven i 2016 og har siden det jobbet i Modulvegger AS. Han er nå teamleader i spileavdelingen og med hjelp fra bedriften går videre utdanning

Marius tok svenneprøven i 2016 og har siden det jobbet i Modulvegger AS. Han er nå teamleader i spileavdelingen og med hjelp fra bedriften går videre utdanning.

- Mitt svennebrev det tok jeg hos Modulvegger AS i 2016. Her ble jeg faglig utfordret og fikk sjansen til å teste mine ferdigheter. Jeg vil skryte av opplæringskontoret som har vært enestående og fulgte opp hele veien. I dag er jeg Teamleder i Spileavdelingen hos Modulvegger.

Ved siden av dette tar jeg videre utdanning på teknisk faghøyskole. Her er jeg med på alt fra prosjekt ledelse og beregning til konstruksjoner. Alt i alt lærer jeg det som skjer på byggeplassen. Løpet mitt går utover 4 år og har vært så heldig å få støtte av bedriften min til dette. Når jeg da blir ferdig med dette, sitter jeg igjen som fagskole ingeniør.

En utrolig fint ting med å bli snekker er at dette har jeg fått god nytte av når jeg senere har etablert meg og da innrede eget hjem. Det som fanget min interesse for faget var på snekkerverksted i VG 1, der fikk jeg prøve yrket ordentlig. Jeg fikk lage mye forskjellig på verkstedet sammen med lærere og andre elever.

Mitt råd til du som vil bli snekker:
Vær innstilt på gå løpet ut, for det vil gagne deg i arbeidslivet og privatlivet!

Marius med døren han lagde under svenneprøven sin i 2016

Møbelsnekker | Handy Møbelsnekker AS

Milda Sofie Palmgren

Milda har jobbet som snekker siden hun tok svennebrev i 2018. Nå jobber hun som møbelsnekker i Handy Møbelsnekker.

Milda har jobbet som snekker siden hun tok svennebrev i 2018. Nå jobber hun som møbelsnekker i Handy Møbelsnekker.

- Jeg tok mitt svennebrev på Interiør verksted i ski og fullførte 2018.
Min opplevelse i helhet føler jeg er at bransjen tok meg godt imot, ga meg den
kompetansen jeg trengte og at det alltid var en variert arbeidsdag.
Det jeg synes også er så flott med yrket er at de tar godt vare på, og er veldig
positive på det å få jenter inn i bransjen.

Per i dag jobber jeg som møbelsnekker i firmaet Handy.
Det som fikk meg til å velge yrket var at jeg fikk bruke kreativiteten min. Ikke
minst lærere som gjorde faget gøy på verksted og på skolebenken.

Mitt råd til dere som er framtidens yrkessøkere:
Vis arbeidsvilje og stå på!

Milda med sin svenneprøve i 2018!

CNC operatør | Lillerønning Snekkerifabrikk AS

Lars Singsaas

Lars tok fagbrev i CNC-maskineringsfaget i 2014 og jobber nå som CNC operatør på Lillerønning Snekkerifabrikk.

Lars tok fagbrev i CNC-maskineringsfaget i 2014 og jobber nå som CNC operatør på Lillerønning Snekkerifabrikk.
- Jeg tok mitt fagbrev i CNC-maskineringsfaget i juni 2014 hos AS Delprodukt.

Etter å ha tatt et fagbrev var vel hovedsakelig det å få en følelse av mestring. Når man får vise hva man har lært i løpet av læretiden ved fagprøven.

I dag er jeg ansatt som CNC-operatør.

Det var faktisk ikke direkte snekkeryrke som jeg har fått interesse for, men heller utfordringene som jeg har fått som operatør på CNC maskiner.

Mitt råd er vel at man bare må prøve noe man synes virker interessant. Det er jo ingen skam i å bytte retning etterhvert.

Flere fagarbeidere er det alltids behov for!

Lars på jobb som CNC operatør hos Lillerønning Snekkerifabrikk