Henrik Sommerset

Lærling

Bico bygg og innredning AS

– Yrket er kjempebra, men utdanninga er litt vanskelig å finne

– Å være møbelsnekker er et veldig spennende yrke, men det er for vanskelig å finne fram til hvordan man skal bli det. Jeg tror mange flere ungdommer kunne tenkt seg å bli snekker, men utdanningsmulighetene på de videregående skolene er litt komplisert og forvirrende.

Dette sier Henrik Sommerset (19), som er godt i gang med tredje året som lærling ved Bico bygg og innredning AS i Kristiansand. Til våren får han svennebrevet innen møbelsnekkerfaget.

– Jeg har likt å forme og lage ting så lenge jeg kan huske. Likevel valgte jeg studiespesialiserende retning da jeg begynte på videregående, kanskje fordi alle andre gjorde det. Men jeg skjønte ganske fort at det var feil for meg, så jeg fikk heldigvis skiftet over til treteknikklinja.

Henrik mener utdanningsløypen er for uklar hvis man skal velge snekkerfaget, at ordene og begrepene som brukes skaper forvirring og uklarheter, og at dette fort kan føre til at ungdommene velger vekk snekkerfaget, uten at de sjøl har blitt skikkelig kjent med faget og yrkesmulighetene.

– Det er ikke god nok og enkel nok informasjon, slik det er nå. Og dermed er det lett for at bransjen og skolene bommer med kommunikasjonen overfor ungdommer og yngre folk. Det er litt dumt, for dette er et givende yrke som veldig mange vil trives i, mener Sommerset.

– Det er et praktisk yrke der man får jobbe med hendene og skape ting, der det er gode muligheter for å være med i hele produksjonen fra planlegging til ferdig produkt. Og det gir jo også muligheter for at man kan begynne å tjene egne penger ganske tidlig i utdanningsløpet.

For Henrik sin del hadde han ikke en gang hørt om treteknikklinja da han lurte på hvilken retning han skulle velge på videregående skole.

– Det er kanskje lett å tro at vi ungdommene ikke henger med i den informasjonen som blir gitt. Men jeg tror altså at problemet heller ligger i kommunikasjonen, i ordene og begrepene som brukes, og at i sum så blir dette forvirrende for ungdommene, mener Henrik.

– Vi hørte om bygg og anlegg da vi gikk på ungdomsskolen, og så nok for oss en tømrer eller en murer, eller noe i den retningen. Og samtidig er det mange av gutta som ikke kjenner seg helt igjen i begrepene design og interiør, de tror det er noe som passer best for jentene.

– Så igjen, jeg tror at noe av det viktigste vi må gjøre for å rekruttere unge folk til snekkeryrket, det er å synliggjøre bransjen og samtidig rydde opp i kommunikasjonen rundt utdanninga til snekkeryrket, mener Henrik Sommerset.

– Jeg tror det er mange flere ungdommer som kunne tenkt seg inn i snekkeryrket enn de som faktisk gjør det, sier Henrik Sommerset.