Skip to main content

Synne Johnsen (20) har nylig avlagt svenneprøven med «Bestått meget godt» i resultat, og hun er veldig glad for at hun valgte å ta en yrkesfaglig utdanning.

I år har over 26.000 personer søkt om læreplass i Norge, og det er et stort behov for flere lærebedrifter. – Jeg ble utrolig glad den dagen jeg fikk tilbud om læreplass, sier Synne Johnsen (20), som avla svenneprøve for en måneds tid siden med «Bestått meget godt» i resultat.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg har avlagt svenneprøve og lært meg snekkerfaget. Det har jeg bruk for resten av livet, uansett hvilket yrke jeg velger, sier 20-åringen fra Kristiansand. De siste to årene har hun hatt læretida si ved trevarebedriften Strai Kjøkken i sørlandsbyen.

– Som ungdommer flest famla jeg ganske mye da jeg skulle velge linje på videregående. Men heldigvis har jeg en mamma som er flink til å åpne øynene mine, så i stedet for å ta en reint teoretisk utdanning så valgte jeg å bygge videre på noe jeg alltid har interessert meg for: Å skape noe med mine egne hender.


– Likte meg alltid på sløyden
– Jeg likte meg alltid på sløyden, så jeg er glad for at jeg valgte å gå videre langs den vegen. Etter at jeg var ferdig ved Tangen videregående skole i Kristiansand, har jeg nå altså vært i lære i to år.

– Hva som blir vegen videre er jeg i tenkeboksen på akkurat nå, om jeg skal gå fullt og helt for snekkeryrket, eller om jeg skal bli snekkerlærer og jobbe med faget og yngre folk på den måten. Eller om jeg skal bruke den bakgrunnen jeg har til videre utdanning, sier Synne Johnsen.


– Kanskje den morsomste uka
– Jeg er på et fint sted i livet, jeg er 20 år og har alle muligheter foran meg. Og uansett hva konklusjonen og vegen videre blir, så er jeg veldig glad for det valget jeg tok. Den uka jeg jobbet med svenneprøven og endte opp med «Bestått meget godt», det tror jeg kanskje er den aller morsomste uka jeg har hatt, smiler Synne Johnsen, som ikke nøler med å anbefale andre unge å ta yrkesfagutdanning.

– Det kan jeg varmt anbefale. For min del gjør det at jeg kan fortsette med det jeg har likt å holde på med siden jeg var liten jente; Å skape noe kreativt og konkret med mine egne fingre og hender.