Skip to main content

Når man hører ordet snekker er det mange som ser for seg et rammeverk av et hus. Trebjelker eskponert, uten vegger eller tak. Men visste du at dette er arbeidet til en tømrer? Det viser seg faktisk at det er veldig mange som tror dette.

Selv mange tømrere kaller seg ofte snekkere da de vet at mange har det bildet av snekkere i hodet. Desverre fører dette til forvirring og et urealistisk syn på hva snekkere gjør.

En tømrer bygde denne hytta
Inventar, som dette kabinettet ble laget av en snekker. En tømrer bygger huset, mens en snekker bygger det som er inne i huset

Arbeidsoppgaver

En snekker bygger mye av inventaret i et hus. Trapper, vinduer, møbler og skap er noe av hva snekkere lager. Men mange snekkere spesialiserer seg også. Orgelbyggere, bøkkere (også kalt tønnemakere), modellbyggere og båtbyggere er også et par av de mange spesialiserte snekkeryrkene der ute. Mest vanlig er derimot møbelsnekker og snekker.

En møbelsnekker, som ordet tilsier, lager for det meste tradisjonelle møbler. Selv ved hjelp av moderne masseproduksjon er det viktig å ha dyktige snekkere som tegner, produserer og setter sammen møbler. Det er også et stort market for håndlagde møbler hvor snekkeren kan utfolde sin kreativitet.

En snekker lager for det meste trapper, vinduer, kjøkkeninnredning og lignende inventar, men lager også møbler som møbelsnekkeren, men det er mindre fokus på restaurering og tradisjonelle metoder. Snekkeren er med i hele prosessen og er ofte involvert i maskinproduksjon av varer som krever høy nøyaktighet. Til dette brukes ofte CNC-maskiner. Dette er store maskiner som måler, kutter og driller etter nøyaktige spesifikasjoner gitt til den av snekkere. Til slutt settes alt sammen til et produkt, som for eksempel en trapp. Snekkere er også tidvis ute og monterer produktene hjemme hos kundene.

En tømrer bygger huset

En snekker snekrer det som er inne i huset!

Bilder av: UN Women, Alan Harris