Skip to main content

Anders Qvale Nyrud er professor og forsker innen treteknologi og skogindustriell økonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Han synes det er svært spennende at trematerialer ser ut til å ha positive helseeffekter for mennesker. (Foto: NMBU.)

Vi mennesker har en tendens til å søke oss mot naturen, også ved å ta den med inn i hjemmene våre. Denne forskeren gjør oss klokere på hvorfor vi trives bedre med tre.

Bedre innemiljø og lavere stressnivå

Mange studier viser at bruk av tre innendørs har positiv innvirkning på helsen vår. Noen av årsakene er at tre, som er et naturlig og levende materiale, bidrar positivt til innemiljøet når det gjelder temperatur, luft og lyd.

Studier viser også at innredninger i tre påvirker oss psykologisk.

– Vi synes det som er lagd av tre er fint å se på. Det dufter godt, og det er avslappende å ta på en treoverflate. Treverk gir en god atmosfære. Dette er sannsynligvis noe av grunnen til at treet bidrar til å redusere stress og gi positive emosjoner, sier professor Anders Qvale Nyrud.

Vitenskapen viser nemlig at trematerialer kan ha en direkte fysisk påvirkning på oss.

– Fra studiene ser vi at bruk av tre i bygg og interiør blant annet bidrar til lavere hjerterate og puls, og dermed lavere stressnivå.

Deltakere i studiene opplevde også at trematerialene gav økt velbehag og økt trivsel, og generelt bedre mental helse.

Naturlig gjør godt

På generell basis, sier forskeren, har det vi liker en positiv effekt på oss. Liker vi kaffe, kjenner vi oss tilfredse når vi får morgenens første, nytraktede kopp. Liker vi løping, er vi i godt humør når vi kan puste ut etter dagens runde. På samme måte kan vi kjenne ro og glede ved å traske ute i skogen blant trærne, ved å lene hodet inntil en solvarm tømmervegg, eller ved å innrede hjemmet vårt med rent trevirke.

– Mye av den norske forskningen på temaet tre og helse tar utgangspunkt i det at mange mennesker foretrekker naturen. Vi har det rett og slett bra når vi omgir oss med elementer herfra.

Når det gjelder kaffe og løping vet vi at koffein og endorfiner spiller inn og bidrar til at vi får den gode følelsen. Når det gjelder treet vet vi at vi liker det, men vi mangler altså en like klar fasit på hvorfor.

Ta treet med hjem

Vitenskapen kan dermed ikke konkludere med at tre er medisin.

– Det vi derimot kan si, er at det helt klart er mye som tyder på at tre har positive helseeffekter på mennesker.

Dette er interessant både for samfunnet som skal bygge offentlige bygg og for trevarebransjen som kan vise til et helseaspekt i konkurranse med andre produsenter i industrien. Ikke minst kan det være en tankevekker for alle som skal bygge og innrede egne boliger.

Også legen Kari Løvendahl Mogstad har troen på trematerialer i et helseperspektiv. Hun snakker varmt om treet som kilde til ro og påfyll, og anbefaler alle å oppsøke skogen og naturen.

Heller ikke Qvale Nyrud er i tvil om å anbefale oss å ta naturen og treet med hjem.

– Den ene årsaken er at tre gjør selve byggene bedre. Den andre, som er minst like viktig, er at det gjør livene våre bedre. På mange måter kan vi si at treet høyner livskvaliteten vår!